Wybrane zagadnienia optymalizacji podatkowej w relacji udziałowiec-spółka - Krzeszowski, Wojciech Dawid (Selected Issues in Tax Optimisation in a Shareholder - Company Relationship, 2010)
Każdy podmiot prowadzący działalność gospodarczą dąży do optymalizacji własnych korzyści. Działania zmierzające do realizacji tego celu są podejmowane w różnych obszarach, w tym także w ramach obciążeń publiczno-prawnych. W praktyce okazuje się, że istnieje szereg rozwiązań pozwalających zmniejszyć lub odsunąć w czasie ciężar podatkowy. W artykule przedstawiono wybrane zagadnienia z tego zakresu w relacji udziałowiec-spółka w kontekście podatku dochodowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 135, s. 78-85
Keywords: optymalizacja podatkowa; aport; udziałowiec; akcjonariusz