Budżetowanie kosztów akwizycji w procesie zarządzania kosztami zakładu ubezpieczeń - Chmielowiec-Lewczuk, Magdalena (Acquistition Cost Budgeting in Cost Management in Insurance Company, 2010)
Zarządzanie kosztami obejmuje: wyznaczenie elementów wspólnych dla przyjętej strategii zakładu ubezpieczeń i redukcji kosztów, podział zadań strategicznych na podstawowe obszary działalności zakładów ubezpieczeń, wybór i przygotowanie odpowiedniego systemu lub systemów rachunku kosztów, opracowanie systemu budżetowania kosztów, monitorowanie działań i czynności, sporządzanie raportów dotyczących kalkulacji kosztów zgodnie z wcześniejszymi założeniami co do przyjętej klasyfikacji kosztów, kontrolę obejmującą szczegółową analizę przyczyn odchyleń kosztów, oceny efektów wdrożonego procesu zarządzania kosztami. Koszty akwizycji są bardzo ważnym elementem budżetowania na potrzeby zarządzania kosztami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 135, s. 19-27
Keywords: zarządzanie kosztami; budżetowanie; koszty akwizycji