Kierunki ewolucji audytu wewnętrznego - Bednarek, Piotr (Directions of Evolution of Internal Auditing, 2010)
W artykule przedstawiono etapy rozwoju audytu wewnętrznego w zakresie jego roli i usług świadczonych organizacji. Następnie dokonano identyfikacji czynników, które miały kluczowy wpływ na ewolucję audytu wewnętrznego. W tym celu poddano analizie zarówno prace naukowe, jak i dorobek stowarzyszeń zawodowych, których misją jest osiąganie profesjonalizmu w zawodzie audytora wewnętrznego, oraz okoliczności, które miały wpływ na zmianę zakresu pracy i statusu audytora w organizacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 135, s. 9-18
Keywords: audyt wewnętrzny; ewolucja; historia; kontrola