Kompetencje cyfrowe i polityka państwa na przykładzie Polski, Węgier, Niemiec i Hiszpanii - Ziomek, Agnieszka (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022)
Podmioty gospodarcze w procesie cyfryzacji dążą do wzrostu produktywności. W tym celu szkolą pracowników do obsługi maszyn i urządzeń lub optymalizują model współpracy maszyn i ludzi. Celem niniejszych rozważań jest badanie i ocena kompetencji pracowników, a także działań, jakie podejmują podmioty, by uzyskać konkurencyjny poziom produktywności. W opracowaniu przedstawiono wyniki badania ankietowego i wywiadów z pracownikami, menedżerami i związkami zawodowymi w wybranych krajach UE. Pracownicy pozytywnie odnoszą się do szkoleń. Oceniają swoje kompetencje jako niewystarczające oraz wskazują, że coraz ważniejsze będą stawały się dla pracowników umiejętności interpersonalne, w tym komunikacji i pracy zespołowej. Pracodawcy organizują szkolenia specjalistyczne, licząc na wzrost produktywności. Państwo powinno wspierać proces doskonalenia kompetencji pracowników, chociaż uważa się, że odpowiedzialność za szkolenia należy do przedsiębiorców.
Ziomek, A. (2022). Kompetencje cyfrowe i polityka państwa na przykładzie Polski, Węgier, Niemiec i Hiszpanii. W: E. Pancer-Cybulska, B. Baran i E. Szostak (red.), Procesy konwergencji i dywergencji w Europie. Monografia jubileuszowa dedykowana Profesorowi Janowi Borowcowi (s. 145–162). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Keywords: kompetencje; pracownik; cyfryzacja; polityka państwa; związki zawodowe; skills; employee; digitalisation; state policy; trade unions