Zmiana technologiczna na rynku pracy – „konwergencja” w kierunku struktury zadań państw wysoko rozwiniętych? - Arendt, Łukasz; Gajdos, Artur; Kukulak-Dolata, Iwona (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022)
Dla krajów posttransformacyjnych (takich jak Polska), które starają się osiągnąć średni poziom rozwoju społeczno-ekonomicznego i dobrobytu w Unii Europejskiej, a nawet dołączyć do klubu krajów o najwyższym poziomie rozwoju, procesy konwergencji w obszarze gospodarczym stanowią istotne zagadnienie w ekonomii rozwoju. Celem pracy jest określenie, na ile zmiany w strukturze pracujących w Polsce według grup zadań w perspektywie 2050 r. będą podążały w kierunku upodobnienia tej struktury do wzorca krajów o wyższym poziomie rozwoju i dobrobytu niż Polska. Istotnym elementem analiz jest również badanie zróżnicowania regionalnego tych procesów. W pracy sięgamy po analizę literatury przedmiotu, a także prognozę popytu na pracę w Polsce do 2050 r. w przekroju grup zadań. Opracowanie wpisuje się w dyskusje dotyczące przeobrażeń rynku pracy wynikających z dynamicznego rozwoju technologicznego – w szczególności technologii informacyjnych i komunikacyjnych, Internetu rzeczy, big data, a w ostatnim czasie również sztucznej inteligencji.
Arendt, Ł., Gajdos, A. i Kukulak-Dolata, I. (2022). Zmiana technologiczna na rynku pracy – „konwergencja” w kierunku struktury zadań państw wysoko rozwiniętych? W: E. Pancer-Cybulska, B. Baran i E. Szostak (red.), Procesy konwergencji i dywergencji w Europie. Monografia jubileuszowa dedykowana Profesorowi Janowi Borowcowi (s. 123–144). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Keywords: rynek pracy; konwergencja; prognoza zatrudnienia; labour market; convergence; employment forecast