Erozja i rozwój gleb w krajobrazie lessowym Wzgórz Trzebnickich w ujęciu badań izotopowych (U+2081Be, 239+240Pu) i datowań OSL - Loba Aleksandra (Soil erosion and development in the loess landscape of the Trzebnica Hills reflected in isotopic analyses (10Be, 239+240Pu) and OSL dating, 2022)
W niniejszych badaniach zastosowano metody izotopowe jak 10Be in-situ i 239+240Pu do określenia tempa erozji. 10Be in-situ, który jest bezpośrednio wytwarzany w sieci krystalicznej kwarcu w wyniku oddziaływania promieni kosmogenicznych, umożliwia określenie tempa erozji długoterminowej, czyli zachodzącej od momentu ukształtowania się powierzchni.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: krajobraz lessowy; erozja gleb; denudacja; radionuklidy; datowania OSL; gleby płowe