Skuteczność programu wspierającego wrocławskie rodziny wielodzietne we wzmacnianiu rodzinnego kapitału społecznego - Bebel, Anna (The Effectiveness of the Programme Supporting Large Families from Wroclaw in Strengthening Family Social Capita, 2010)
Rodziny stanowią ważne źródło kapitału społecznego. Rodzinny kapitał społeczny tworzony jest poprzez więzi między rodzicami a dziećmi i wywiera znaczący wpływ na rozwój intelektualny dzieci. Jego jakość zależy od fizycznej obecności rodziców w domu i uwagi poświęconej dzieciom. Dzieciom z rodzin wielodzietnych rodzice z reguły poświęcają mniej uwagi i mają one mniej możliwości spędzania czasu aktywnie i rozwojowo. W artykule przedstawiono wrocławski program wspierający rodziny wielodzietne "dwa plus trzy i jeszcze więcej". Celem publikacji jest analiza efektywności programu w latach 2006-2009. Przeprowadzone badania wykazały wysoką efektywność programu we wspieraniu rodzin wielodzietnych i kształtowaniu relacji w tych rodzinach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 139, s. 263-276
Keywords: efektywność; rodzinny kapitał społeczny; rodziny wielodzietne; polityka rodzinna