Regionalne zróżnicowanie finansowania inwestycji na ochronę środowiska w Polsce - Mazur-Wierzbicka, Ewa (Regional Differentiation of Environmental Protection Investment Expenditure in Poland, 2010)
W artykule przedstawiono zróżnicowanie finansowania inwestycji na ochronę środowiska w Polsce w ujęciu regionalnym. Dokonano analizy danych statystycznych z lat 1998- 2008 z podziałem na województwa pod kątem struktury nakładów inwestycyjnych na ochronę środowiska w obszarach: gospodarki wodnej, gospodarki ściekowej i ochrony wód, powietrza atmosferycznego i klimatu, gospodarki odpadami. Omówiono kierunki inwestowania w obszarze ochrony środowiska w poszczególnych województwach. Zwrócono również uwagę na strukturę nakładów inwestycyjnych na ochronę środowiska w Polsce według źródeł finansowania w latach 1998-2008.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 139, s. 248-262
Keywords: ochrona środowiska; nakłady inwestycyjne; kierunki inwestowania w ochronie środowiska