Efektywność systemów bankowych krajów europejskich - analiza z wykorzystaniem metody DEA - Kurach, Radosław (Efficiency of the European Banking Systems - Data Envelopment Analysis, 2010)
Artykuł jest próbą odpowiedzi na pytanie, jak efektywne są systemy bankowe w wypełnianiu funkcji pośrednictwa finansowego. Badanie przeprowadzone zostało na próbie 22 krajów Unii Europejskiej, obejmującej 13 krajów Europy Zachodniej oraz 9 gospodarek transformacji. Wykorzystana metoda - Data Envelopment Analysis (DEA) - posłużyła do zweryfikowania wielowymiarowego zjawiska, jakim jest pośrednictwo finansowe. Uzyskane wyniki wskazują, że poziom efektywność pośrednictwa finansowego obu grup analizowanych krajów jest w dużej mierze zbliżony. Ale też wciąż istnieje znacząca różnica w skali działalności bankowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 139, s. 217-228
Keywords: systemy bankowe; pośrednictwo finansowe; transformacja; DEA