Sektor usług w Polsce - znaczenie i perspektywy rozwoju - Węgrzyn, Grażyna (Service Sector in Poland - The Role and Development Prospects, 2010)
Celem opracowania jest zidentyfikowanie trwałych tendencji i cech rozwoju sektora usług w Polsce w porównaniu z wybranymi krajami Unii Europejskiej, będącymi liderami, jeżeli chodzi o rozwój tego sektora. W opracowaniu wskazano na obecne problemy i perspektywiczne możliwości rozwoju sektora usług w Polsce. Polska gospodarka charakteryzuje się słabo rozwiniętym sektorem usług. Sektor usług, skupiając branże, których działalność sprzyja tworzeniu, przetwarzaniu i rozpowszechnianiu wiedzy, jest wręcz niezbędny do budowy gospodarki opartej na wiedzy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 139, s. 184-196
Keywords: sektor usług; usługi oparte na zaawansowanej wiedzy