Zakłady aktywności zawodowej i ich rola w procesie rehabilitacji zawodowej osób niepełnosprawnych - Politaj, Adriana (Institutions of Professional Activity and Their Role in the Rehabilitation of Disabled Persons, 2010)
Zakłady aktywności zawodowej są stosunkowo nową formą prowadzenia rehabilitacji zawodowej osób niepełnosprawnych. W założeniach miały wypełnić lukę w systemie rehabilitacji, istniejącą między warsztatem terapii zajęciowej a chronionym i otwartym rynkiem pracy osób niepełnosprawnych. Pierwsza placówka tego typu w Polsce powstała w 2000 r. Obecnie działa ponad 50 tego typu instytucji. Zatrudnienie znajduje tam prawie 2 tysiące osób niepełnosprawnych z poważnymi schorzeniami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 139, s. 171-183
Keywords: rehabilitacja zawodowa; rehabilitacja społeczna; zaklady aktywności zawodowej; zakład pracy chronionej; otwarty rynek pracy