Grupy interesu na rynku pracy w Polsce - Wrzeszcz-Kamińska, Grażyna (Interest Groups in The Labour Market in Poland, 2010)
Deregulacja rynku pracy oznacza zwiększenie swobody podmiotów gospodarczych przy jednoczesnym zmniejszeniu ingerencji państwa. W procesie deregulacji dochodzi do powstania i ujawnienia się konfliktów między interesami pracobiorców i pracodawców. Aktywnymi uczestnikami procesu deregulacji są grupy interesu reprezentujące podmioty strony popytowej (organizacje pracodawców) i strony podażowej (związki zawodowe i samorządy zawodowe). Artykuł stanowi próbę identyfikacji i oceny działań podejmowanych przez grupy interesu działające na rynku pracy w Polsce w zakresie wprowadzania strategii elastycznego rynku pracy flexicurity.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 139, s. 143-156
Keywords: gurpy interesu; rynek pracy; deregulacja; model flexicurity