Podejście instytucjonalne w analizach rynku pracy - Ostoj, Izabela (Institutional Approach in Labour Market Analyses, 2010)
Elementy podejścia instytucjonalnego są obecne w ekonomii rynku pracy od czasów Commonsa. Instytucjonalny charakter analizy w obszarze problemów pracy ma charakterystyczne, wyróżniające ją cechy. B.E. Kaufman wyodrębnił cztery generacje instytucjonalistów zajmujących się ekonomią rynku pracy. Artykuł zawiera zarys ich wkładu w badania nad rynkiem pracy. Ponadto wskazuje na instytucjonalny charakter teorii rynku pracy, będących dziełem tych badaczy, którzy wcześniej nie byli klasyfikowani jako instytucjonaliści. Stanowi to potwierdzenie wysokiej użyteczności analizy instytucjonalnej w badaniu rynku pracy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 139, s. 124-133
Keywords: rynek pracy; ekonomia instytucjonalna; teoria ekonomiczna