Wpływ braku przejrzystości reguł aukcji scoringowych na wynik przetargów - Kuśmierczyk, Paweł (Consequences of the Non-Transparency of Rules of the Scoring Auctions in Procurement, 2010)
Artykuł poświęcony jest analizie własności aukcji scoringowych zastosowanych w przypadku przetargów, w których wybór zwycięzcy opiera się na dwóch kryteriach: cenie oraz jakości. Organizator przetargu dokonuje wyboru zwycięskiej oferty na podstawie quas/-liniowej funkcji scoringowej, której postaci nie ujawnia uczestnikom. Celem artykułu jest zbadanie, czy tego typu nieprzejrzystość reguł może zwiększyć użyteczność osiąganą przez nabywcę. Analizie poddano dwa rodzaje mechanizmów aukcyjnych: aukcję pierwszego wyniku i aukcję drugiego wyniku. Wyniki badań teoretycznych są niejednoznaczne. Dowodzą, że nieprzejrzystość prowadzi zasadniczo do spadku efektywności, jednak w szczególnych przypadkach może czasem skutkować wzrostem użyteczności nabywcy. Wyniki te wymagają jednak dalszych badań, zarówno teoretycznych, jak i eksperymentalnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 139, s. 99-121
Keywords: aukcja scoringowa; efektywność aukcji; przejrzystość; przetarg wielokryterialny