Regulacja struktury rynków z rezydualnym monopolem naturalnym - Borkowska, Bożena (Regulation of the Market Structure in Markets with Residual Natural Monopoly, 2010)
W artykule przedstawiono problemy związane z zastosowaniem różnych ścieżek przejścia od monopolu naturalnego do rynku niedoskonale konkurencyjnego z rezydualnym (sieciowym) monopolem naturalnym. Wśród rozważanych ścieżek przejścia brane są pod uwagę: liberalizacja i deregulacja rynku, regulacja prokonkurencyjna oraz restrukturyzacja firmy zasiedziałej, polegająca na oddzieleniu operatora sieci przesyłowej od spółek świadczących usługi na rynku detalicznym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 139, s. 85-98
Keywords: monopol naturalny; regulacja struktury rynku; regulacja prokonkurencyjna; liberalizacja; deregulacja