Indeks gospodarowania kapitałem ludzkim w krajach Unii Europejskiej - Kunasz, Marek (Index of Human Capital Management in EU Countries, 2010)
W pracy zaprezentowano różne obszary, w których w teorii rozpatrywane jest oddziaływanie kapitału ludzkiego (zasobów ludzkich), tym samym wyznaczono kierunki budowy modeli pomiarowych w tym zakresie i na tej podstawie stworzono, z wykorzystaniem metod wielowymiarowej analizy porównawczej, ranking gospodarowania kapitałem ludzkim w krajach Unii Europejskiej. W pracy przedstawiono wyniki prowadzonych analiz empirycznych nie tylko w ujęciu statycznym, ale również dynamicznym, odzwierciedlając zmianę wartości obliczonych miar syntetycznych w latach 2000-2008, co zwiększyło znacznie zakres możliwych do zidentyfikowania asocjacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 139, s. 71-84
Keywords: zasoby ludzkie; kapitał ludzki; gospodarowanie kapitałem ludzkim; wielowymiarowa analiza porównawcza; Unia Europejska