Niektóre wskaźniki pomiaru jakości instytucji - Pięciak, Renata (Some Indicators of Institutional Quality Measurement, 2010)
W artykule dokonano próby syntetycznego uporządkowania konceptualnego ujęcia instytucji. Przytoczono najważniejsze definicje tego terminu, a także najczęściej przywoływane na gruncie ekonomii instytucjonalnej i neoinstytucjonalnej argumenty wskazujące na fundamentalne znaczenie instytucji, ich sprawności i jakości w rozwoju społeczno-gospodarczym współczesnych gospodarek. Oprócz kwestii definicyjnych, szczególną uwagę zwrócono na zagadnienia związane z pomiarem jakości instytucji. Przedstawiono wybrane wskaźniki oceniające instytucje i ich jakość, z których jedne badają jedynie poszczególne elementy struktury instytucjonalnej, inne zaś stanowią agregaty badające szerszy wymiar instytucjonalny. Wnioski wskazują na konieczność pogłębiania badań obejmujących stworzenie uniwersalnego pomiaru do kompleksowej oceny gospodarek.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 139, s. 27-38
Keywords: ekonomia instytucjonalna; instytucje; instytucjonalizm; jakość instytucji