Ekonomiczne czynniki kształtowania podaży energii ze źródeł odnawialnych w Polsce - Graczyk, Andrzej (Economic Factors of Creating Renewable Energy Sources Supply in Poland, 2010)
Celem artykułu jest analiza ekonomicznych czynników rozwoju odnawialnych źródeł energii w Polsce w perspektywie do roku 2020. Przedstawiono tendencje kształtowania się cen nośników energii odnawialnej, cen klasycznych nośników energii, cen energii elektrycznej i ciepła sieciowego, rynku świadectw pochodzenia energii, kosztów technologii energetyki odnawialnej, gotowości do podejmowania inwestycji, wsparcia publicznego dla rozwoju energetyki odnawialnej. Łącznie wskazują one na przyszły wzrost podaży energii ze źródeł odnawialnych w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 140, s. 42-52
Keywords: energia odnawialna; przyszła podaż