Między formacją a improwizacją - Kierska-Witczak, Marta. Redakcja; Głuchowski, Tomasz. Redakcja; Galewski, Dariusz. Redakcja (Akademia Muzyczna im. Karola Lipińskiego we Wrocławiu, 2022)
Oddajemy w ręce czytelników trzeci tom serii „Psalate Synetos” zatytułowany Między formacją a improwizacją, w którym podjęte zostały wybrane tematy dotyczące muzyki sakralnej. Kierujemy go do organistów, chórmistrzów, organmistrzów, muzyków oraz osób innych profesji zainteresowanych kulturą i sztuką sakralną. Tytuł i układ tomu sugerują ścieżkę prowadzącą od żmudnej nauki rzemiosła w kierunku pełnej swobody twórczej w nadawaniu realnego kształtu własnej artystycznej wizji. Pierwsza część dotyczy więc szeroko pojętej edukacji przez muzykę i formacji, druga zaś – tematyki renowacji instrumentarium organowego, a także zagadnień kompozytorskich (w tym improwizacji). Mamy nadzieję, że zawarte w niniejszej publikacji artykuły będą istotnym głosem autorów dotyczącym dbałości o poziom muzyki sakralnej w Polsce oraz inspiracją do podejmowania kolejnych działań, tak w dziedzinie badań archiwalnych i rekonstrukcji zabytkowego instrumentarium, jak i na polu tworzenia nowych, oryginalnych dzieł zgodnych z wielowiekową tradycją chrześcijańską. Niezależnie bowiem od obranej drogi i bogactwa zadań, jakie stawiane są kompozytorom, improwizatorom, budowniczym organów czy wykonawcom, główną misją ich zawodu winno być poznawanie i kultywowanie zastanego dziedzictwa kulturowego, wzbogacanie go, a następnie przekazywanie kolejnym pokoleniom. Jak mówi papież Jan Paweł II: „Kultura jest wyrazem człowieka. Jest potwierdzeniem człowieczeństwa. Człowiek ją tworzy – i człowiek przez nią tworzy siebie”.
Psalate Synetos 3
Keywords: muzyka liturgiczna; muzyka kościelna; organy; rekonstrukcja organów; organmistrzostwo