Efektywność alternatywnych metod nauki czytania w przedszkolu - Buchla, Małgorzata; Grelowska, Wanda (Scientific Papers of The Witelon Collegium, no. 44(3)/2022, 2022)
Najnowsze doniesienia naukowe zachęcają nauczycieli i rodziców do podejmowania prób nauki czytania z dziećmi najmłodszymi. Analizy osiąganych rezultatów badawczych wskazują na skuteczność tego typu przedsięwzięć. Przedstawiony komunikat z badań jest rezultatem przeprowadzonego eksperymentu pedagogicznego. Materiał badawczy został poprzedzony charakterystyką poszczególnych koncepcji, które znalazły zastosowanie w projekcie dotyczącym poziomu efektywności wybranych metod nauki czytania. Należą do nich: Zabawa w czytanie Glenna Domana, Odimienna metoda nauki czytania Ireny Majchrzak oraz nauka czytania i pisania metodą fonetyczno-literowo-barwną Bronisława Rocławskiego. Z przeprowadzonych badań wysunięto wnioski skierowane do nauczycieli. Wynika z nich, że warto wprowadzić naukę czytania w przedszkolu, ponieważ daje ona szansę na sukcesy edukacyjne, a nade wszystko korzystnie wpływa na wszystkie sfery rozwojowe dziecka.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 44(3)/2022, s. 117-128
Keywords: wczesne czytanie; metoda G. Domana; odimienna koncepcja nauki czytania I. Majchrzak; metoda fonetyczno-literowo-barwna w nauce czytania i pisania B. Rocławskiego