Opiekun, buntownik czy kreator? Kody archetypowe a działania nauczycieli w kryzysie pandemii - Kowal-Orczykowska, Anna (A guardian, a rebel or an everyman? Archetypal codes and the teacher’s actions in a pandemic crisis, 2022)
Artykuł przedstawia badania dotyczące zachowań nauczycieli w dobie zmian związanych z pandemią COVID-19. Podjęte badania wskazały na pewne style działań nauczycieli wobec dynamiki kryzysu /zmiany w sferze edukacji. Pomocna w analizie narracji badanych okazała się matryca archetypów Carla Gustawa Junga – odzwierciedlająca główne kody kulturowe, z którymi identyfikują się ludzie i których pochodną są określone zachowania, style działania, reakcje czy wybory. W bardzo plastyczny sposób pozwoliła ona zobaczyć, a nawet nazwać, główne sposoby reagowania na kryzysową sytuację badanych osób i przy okazji wskazała, jakie naturalne zasoby kadry pedagogicznej aktywowały się w dobie kryzysu podyktowanego zmianami związanymi z ochroną zdrowia w czasie pandemii oraz w związku z nowymi, wymuszonymi warunkami pracy. Tytuł niniejszej publikacji zaznacza właśnie odniesienie do wskazanej jungowskiej koncepcji.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 44(3)/2022, s. 73-87
Keywords: kryzys; zmiana; archetypy jungowskie; nauczyciel w sytuacji zmiany