Pełnienie służby przygotowawczej a wypłata rekompensującego świadczenia pieniężnego. Glosa do wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 23 czerwca 2021 r., sygn. III OSK 3689/21. Glosa krytyczna - Zaliwski, Łukasz (Military preparatory service and the payment of compensatory cash benefit. A commentary on the judgement of The Supreme Administrative Court of 23rd June 2021, sign III OSK 3689/21. Critical voice, 2022)
Poniższe opracowanie odnosi się do wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 23 czerwca 2021 r., sygn. III OSK 3689/21, w którym to Sąd orzekł o możliwości ubiegania się przez osobę, która odbyła służbę przygotowawczą, o wypłatę rekompensującego świadczenia pieniężnego, wskazanego w § 3 ust. 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 25 sierpnia 2015 r. w sprawie sposobu ustalania i trybu wypłacania świadczenia pieniężnego żołnierzom rezerwy oraz osobom przeniesionym do rezerwy niebędącym żołnierzami rezerwy. Treść opracowania stanowi zaprzeczenie powyższej tezy, wskazując na błędy, które popełnił Sąd, dokonując rozstrzygnięcia sprawy. Powyższa analiza omawianego rozstrzygnięcia ma doniosłe znaczenie z uwagi na kierunek prowadzenia postępowań administracyjnych przez organy właściwe (wójta, burmistrza prezydenta miasta) w omawianym stanie faktycznym, w którym to osoba ubiegająca się o wskazane wyżej świadczenie odbyła służbę przygotowawczą.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 44(3)/2022, s. 29-42
Keywords: służba przygotowawcza; czynna służba wojskowa; ćwiczenia wojskowe; rekompensujące świadczenie pieniężne