Wpływ obciążenia glebą na zdolności retencyjne superabsorbentów - Misiewicz Jakub (Effect of soil loading on the retention capacity of superabsorbents, 2022)
Celem naukowym niniejszej pracy jest opisanie charakterystyki wzajemnych oddziaływań mieszanin SAP z glebą oraz identyfikacja negatywnych zjawisk, takich jak wypór wierzchniej warstwy gleby, obniżenie pojemności wodnej SAPów, czy nadmierne ograniczenie infiltracji.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: uperabsorbenty polimerowe; retencja glebowa; absorpcja pod obciążeniem; ciśnienie pęcznienia; współczynnik filtracji; mieszaniny SAP-gleba