Lokalna polityka przeciwdziałania skutkom katastrof naturalnych w powiecie lwóweckim - Piepiora, Zbigniew (Local Policy of Counteraction of Natural Disasters in Lwówek Śląski County, 2010)
W artykule przybliżono problematykę przeciwdziałania skutkom katastrof naturalnych. Prowadzenie polityki, dotyczącej katastrof naturalnych, pozwala minimalizować skutki ich wystąpienia. Warunkiem koniecznym do jej realizacji na poziomie lokalnym powiatu (NUTS 4, LAU 1) i gminy (NUTS 5, LAU 2) jest wykorzystywanie instrumentów warunkujących funkcjonowanie odpowiednich instytucji, co autor weryfikuje na przykładzie powiatu lwóweckiego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 140, s. 101-114
Keywords: katastrofa nuklearna; skutki; powiat lwówecki