Przyczyny zmian klimatu. Próba eksplikacji głównych problemów - Malucha, Magdalena (Causes of the Climate Change. An Attempt of Main Problems Explanation, 2010)
Celem niniejszej pracy jest próba identyfikacji i charakterystyka przyczyn zmian klimatycznych na Ziemi. W pierwszej części pracy przedstawiona jest definicja klimatu, jako jednego z głównych elementów środowiska, bez którego nie jest możliwe życie na Ziemi. Następnie omówiony został system klimatyczny, a z nim przyspieszona zmienność klimatu na przełomie XX i XXI w. Kolejna część pracy poświęcona jest identyfikacji przyczyn zmian klimatycznych, które dzieli się na dwie grupy: te, które wywołane są czynnikami naturalnymi oraz te, które są skutkami działalności człowieka. Trzecia część pracy to opis emisji gazów cieplarnianych, jako istotnej przyczyny zmian klimatycznych. W tej części opisane jest hasło gazów cieplarnianych, czym są i jakie gazy się do nich zalicza oraz ich udział w efekcie cieplarnianym. W dalszej części przedstawieni są główni emitenci gazów cieplarnianych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 140, s. 53-67
Keywords: klimat; zmiany klimatu; efekt cieplarniany