Istota obszarów przyrodniczo cennych w naukach prawnych i ekonomicznych - Zielińska, Anetta (The Nature of Natural Valuable Areas in Economics and Law Studies, 2010)
Obszar przyrodniczo cenny jest szerszym zagadnieniem w stosunku do obszaru chronionego. Do form obszarów przyrodniczo cennych zaliczamy: formy ochrony obszarowej, formy ochrony indywidualnej, formy ochrony gatunkowej roślin, zwierząt i grzybów, ogrody botaniczne, ogrody zoologiczne, ośrodki rehabilitacji zwierząt, tereny zieleni i zadrzewienia, ochrona zieleni komunalnej i wyodrębnione strefy ochronne. Obszar przyrodniczo cenny to każda przestrzeń geograficzna, która podlega ochronie prawnej, funkcjonalnej w postaci racjonalnego gospodarowania znajdującymi się w niej zasobami oraz niezbędnej restytucji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 140, s. 211-220
Keywords: obszar przyrodniczo cenny; forma ochrony