System ochrony przyrody jako stymulanta wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich w woj. dolnośląskim - wybrane problemy - Szymańska, Joanna (Nature Protection System as a Stimulant of Multifunctional Development of Rural Areas in Lower Silesia Voivodeship - Selected Problems, 2010)
Opracowanie prezentuje tworzenie systemu ochrony przyrody w woj. dolnośląskim w latach 1998-2008. Skoncentrowano się w nim na strukturze wykorzystania powierzchni objętej ochroną prawną według podregionów (lata 2000-2007). Zwrócono uwagę na wybrane możliwości wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich oraz na konflikty, których źródłem są walory środowiska przyrodniczego w woj. dolnośląskim.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 140, s. 185-200
Keywords: ochrona przyrody; wielofunkcyjność obszarów wiejskich; woj. dolnośląskie