Budowanie kompetencji ekologicznych w przedsiębiorstwach posiadających wdrożony system zarządzania środowiskowego - Skowron, Paweł (Building Ecological Competence by Companies which Implemented Environmental Management System, 2010)
W artykule zaprezentowano sposoby budowania kompetencji ekologicznych przez przedsiębiorstwa, które posiadają wdrożony system zarządzania środowiskowego opartego o wymagania normy ISO 14001. Autor tego opracowania dokonał analizy mechanizmów kreowania kompetencji ekologicznych w wybranej grupie (małych, średnich i dużych) przedsiębiorstw z województwa dolnośląskiego. W tym celu zastosowano badanie ankietowe, skierowane do osób zajmujących kierownicze stanowiska.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 140, s. 168-184
Keywords: kompetencje ekologiczne; wiedza ekologiczna; system zarządzania środowiskowego