Generowanie informacji w badaniach stanu i ochrony środowiska - Sej-Kolasa, Małgorzata (Generating Information in Studies on Environment Condition and Protection, 2010)
W dobie społeczeństwa informacyjnego informacja, procesy i systemy informacyjne pełnią w gospodarce nową, istotną rolę. Informacja jest zjawiskiem społecznym, ekonomicznym i technicznym, więc zrozumienie istoty informacji wymaga łącznego traktowania wszystkich trzech jej aspektów: społecznego, ekonomicznego i technicznego. Dotyczy to również informacji o środowisku i systemie zarządzania środowiskiem. Podejście procesowe do systemu zarządzania środowiskiem zwraca większą uwagę niż podejście tradycyjne na wszystkie aspekty zjawisk informacyjnych. System zarządzania środowiskiem, jako system informacyjny, jest zbiorem powiązanych procesów informacyjnych. Generowanie informacji jest jedną z funkcji (faz) procesu informacyjnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 140, s. 156-167
Keywords: zarządzanie środowiskiem; informacja; procesy informacyjne; generowanie informacji; koszt informacji