W jakim stopniu norma ISO 26000 odnosi się do koncepcji zrównoważonego rozwoju? - Rogala, Piotr (To What Extent the ISO 26000 Norm Concerns the Concept of Sustainable Development?, 2010)
W artykule scharakteryzowany został projekt nowej normy międzynarodowej ISO 26000 - omówiono zakres oraz najważniejsze zagadnienia w nim zawarte. Szczególną uwagę zwrócono na stopień i sposób uwzględnienia w tym dokumencie aspektów związanych ze zrównoważonym rozwojem. Na podstawie przeprowadzonej analizy krytycznie oceniony został projekt normy ISO 26000. Stwierdzono m.in., że nie wskazuje on czytelnych zależności zachodzących pomiędzy koncepcją społecznej odpowiedzialności a koncepcją zrównoważonego rozwoju.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 140, s. 148-155
Keywords: społeczna odpowiedzialność biznesu; zrównoważony rozwój; norma ISO 26000