Wpływ zmian środowiska naturalnego na stosunki gospodarcze w rejonie Bliskiego Wschodu ze szczególnym uwzględnieniem problemu dostępności zasobów wody - Raja, Paweł (The Influence of Climate Change on Economic Relations in the Middle East Region with a Special Consideration of Water Supply, 2010)
Dotychczasowe konflikty na Bliskim Wschodzie powstawały na tle historycznym, kulturowym, stanowiąc polityczne bariery utrudniające współpracę i uniemożliwiając zagraniczną dyplomację. Kraje tego rejonu w niedługim czasie będą musiały stoczyć walkę o zasoby wody. Trudno jednoznacznie stwierdzić, jak te walki będą wyglądać, lecz na pewno do nich dojdzie. Rosnąca rola wody i jej umiejętne wykorzystanie zmuszają do podjęcia działań na szczeblu regionalnym. Taka integracja wpłynęłaby bezpośrednio na ogólną poprawę relacji gospodarczych, gdyż obecne powiązania są wynikiem nacisków ze strony organizacji międzynarodowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 140, s. 134-147
Keywords: konflikt na Bliskim Wschodzie; zmiana klimatu; ochrona środowiska