Rozwój turystyki i rozwój zrównoważony - Nawrocka, Elżbieta (The Development of Tourism and Sustainable Development, 2010)
Celem artykułu jest przedstawienie teorii rozwoju turystyki i praktyki wdrażania koncepcji rozwoju zrównoważonego w tej dziedzinie. Dodatkowym celem utylitarnym jest sformułowanie rekomendacji dla polityki turystycznej. Koncepcje rozwoju turystyki na ogół nie mają charakteru samoistnego, lecz znajdują oparcie teoretyczne w uniwersalnych koncepcjach wzrostu i rozwoju społeczno-gospodarczego, szczególnie na szczeblu regionalnym i lokalnym, a dokładna analiza wpływu gospodarczego turystyki na rozwój lokalny i regionalny uzależniona jest od przyjętej teorii. Z przytoczonych w artykule wyników badań literaturowych wynika ogólny wniosek, iż występują znaczne ograniczenia w realizacji zasad zrównoważonego rozwoju turystyki, przedstawione w drugiej części niniejszego artykułu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 140, s. 87-100
Keywords: turystyka; rozwój zrównoważony; polityka turystyczna