Kompetencje koncepcyjne menedżera - Stańćzyk, Piotr (Conceptual Competences of a Manager, 2010)
W artykule wskazuje się na niejednorodność kryterium podziału w tradycyjnie wydzielanych klasach kompetencji: koncepcyjnych, społecznych, technicznych itp. Artykuł zawiera propozycję odmiennego ujęcia problematyki kompetencji menedżerskich – kompetencje koncepcyjne stają się aspektem każdej z tradycyjnie wydzielanych klas kompetencji. Tradycyjne ujęcie kompetencji koncepcyjnych proponuje się nazwać kompetencjami ogólnoorganizacyjnymi lub systemowymi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 129, s. 233-254
Keywords: kompetencje koncepcyjne; rozumowanie praktyczne; teorie potoczne; narracja