Przesłanki kształtowania się grup interesu w sferze gospodarczego użytkowania i ochrony środowiska przyrodniczego - Rumianowska, Irena (Prerequisites of Forming Interest Groups in the Sphere of Economic Utilization and Protection of Natural Environment, 2010)
W opracowaniu podjęto próbę zidentyfikowania możliwości kształtowania się grup interesu w sferze gospodarczego użytkowania i ochrony środowiska przyrodniczego w oparciu o podstawowe przesłanki ideologiczno-aksjologiczne, a także określenie celu i charakteru ich działań. W związku z tym przedstawiono antropocentryzm i przyrodocentryzm, będące podstawowymi koncepcjami filozoficznymi, pozwalającymi na wyjaśnienie stosunku do środowiska przyrodniczego i sposobu korzystania z jego zasobów poszczególnych grup społecznych oraz podziału tych grup na nieekologiczne i ekologiczne. Wskazano na zróżnicowanie grup biznesowych ze względu na realizowane interesy środowiskowe oraz przedstawiano organizacje i społeczne grupy ekologiczne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 129, s. 118-122
Keywords: środowisko przyrodnicze; grupy interesu; przyrodocentryzm; grupy ekologiczne i nieekologiczne; antropocentryzm