Restytucja zdolności do pracy w systemie zabezpieczenia społecznego Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej (wybrane zagadnienia) - Koczur, Wiecław (Reinstatement as an Element of Social Security System in the United States of America (Selected Issues), 2010)
W amerykańskim systemie zabezpieczenia społecznego, podobnie jak w analogicznych systemach świadczeń społecznych państw europejskich, restytucje zdolności do pracy realizuje się – w zależności od przyczyny niezdolności do pracy – w ramach ubezpieczenia społecznego z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (zwanego Workers’ Compensation) albo w ramach ubezpieczenia od niezdolności do pracy (ubezpieczenia inwalidzkiego, rentowego) – Social Security Disability Insurance (SSDI), szczególnie akcentując znaczenie rehabilitacji zawodowej. Sposób prowadzenia tej działalności ma znaczenie dla osób niepełnosprawnych i finansów systemu zabezpieczenia społecznego danego kraju.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 129, s. 158-169
Keywords: zabezpieczenie społeczne; ubezpieczenie rentowe; prewencja ubezpieczeniowa; rehabilitacja osób niepełnosprawnych