Inkluzja niesamodzielności - konieczność reform polskiego systemu zabezpieczenia społecznego wobec osób niepełnosprawnych - Kowalczyk, Olga (Inclusion of Disability : Urgent Need for Reforms in the Polish System of Social Security for the Disabled, 2010)
Od 10 lat funkcjonowania nowego sytemu emerytalnego w powiązany z nim system rentowy czeka na dopasowanie, m.in. uwzględnienie konsekwencji istnienia systemu kapitałowego w emeryturach. Bez dokonania niezbędnych reform obecni biorcy rent z tytułu niezdolności do pracy skazani będą w przyszłości na świadczenia na minimalnym poziomie gwarantowanym. Jakie regulacje i proponowane w nich instrumenty mogą zapobiec pogłębieniu się już istniejącego ubóstwa i wykluczenia społecznego większości ludzi niepełnosprawnych i niesamodzielnych?Może to być rezygnacja z zawieszalności świadczeń ubezpieczeniowych, uruchomie-nie instrumentów zwiększających zatrudnianie osób niepełnosprawnych, indywidualizacja uprawnień kompensacyjnych wynikających z kumulowania się niskiego dochodu, potrzeby dodatkowych świadczeń rzeczowych i usług opiekuńczych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 129, s. 148-157
Keywords: inkluzja, ubóstwo; zatrudnienie niepełnosprawnych; świadczenia; praca