Kapitał społeczny i migracje - wybrane aspekty wzajemnych oddziaływań - Łukaszewska, Justyna (Social Capital and Migrations - Selected Aspects of Mutual Effect, 2010)
Celem niniejszego artykułu jest omówienie, analiza i porównanie trzech najbardziej znanych definicji kapitału społecznego, stworzonych przez R. Putnama, J.S. Colemana i P. Bourdieu, oraz wskazanie wzajemnych oddziaływań między mobilnością przestrzenną i kapitałem społecznym. W tym celu przedstawione zostaną: wyniki badań R. Putnama nad wpływem zróżnicowania etnicznego, będącego jednym ze skutków migracji, na zaufanie i kapitał społeczny, koncepcja sieci migracyjnych D. Masseya oraz analiza ich funkcji zaproponowana przez D.T. Guraka i F. Casesa, wyniki badań dotyczących znaczenia kapitału społecznego dla wspólnot lokalnych, a także omówione będzie zjawisko negatywnego kapitału społecznego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 129, s. 110-121
Keywords: kapitał społeczny; mobilność przestrzenna; zróżnicowanie etniczne