Praca socjalna w systemie pomocy społecznej - Kubów, Adam (Social Work in the Social Welfare System, 2010)
Praca socjalna należy do szerokiego zestawu świadczeń w systemie pomocy społecznej. Ustawa o pomocy społecznej określa ją jako działalność zawodową mającą na celu pomoc osobom i rodzinom we wzmacnianiu lub odzyskiwaniu zdolności do funkcjonowania w społeczeństwie. Jej początki w Polsce wiążą się z tradycją pedagogiki społecznej i pracą Heleny Radlińskiej. Rangę działalności zawodowej nadał jej Komitet Rady Europejskiej z 1967 roku. W obecnych polskich realiach praca socjalna została skoncentrowana wokół zagrożeń warunków życia marginalizowanych jednostek i rodzin. Głównymi jej realizatorami są pracownicy socjalni, zatrudnieni przede wszystkim w ośrodkach pomocy społecznej. W 2008 roku pracą socjalną w Polsce objętych było ponad 800 tys. rodzin, w których żyło ponad 2300 tys. osób, a więc około 6% ogółu społeczeństwa.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 129, s.89-100
Keywords: marginalizacja; pomoc społeczna; praca socjalna; ubóstwo; społeczność lokalna