Zadania polityki społecznej wobec współczesnych wymagań opieki kompensacyjnej w Polsce - stan i wyzwania przyszłości - Szczepaniak, Joanna (Tasks of Social Policy Towards Modern Standards of Children and Family Care in Poland - Present State and Perspectives, 2010)
W Polsce stosunkowo niedawno podjęte zostały działania mające na celu wprowadzenie długo oczekiwanych zmian w opiece kompensacyjnej. Zmiany te związane są przede wszystkim z koniecznością dostosowania tejże opieki do współczesnych standardów europejskich w zakresie zwalczania i kompensacji sieroctwa społecznego, które związane są przede wszystkim z rozwojem specjalistycznych działań profilaktycznych wobec zagrożonych rodzin oraz z odchodzeniem od instytucjonalnych na rzecz rodzinnych form opieki. W niniejszym artykule autorka koncentruje się na wspomnianych powyżej zadaniach polityki społecznej. Wskazuje przy tym rekomendacje dla polityków społecznych dotyczące postulowanych zmian w opiece kompensacyjnej a także główne szanse i bariery warunkujące wdrażanie owych postulatów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 129, s. 78-88
Keywords: opieka nad rodziną i dzieckiem; opieka kompensacyjna; sieroctwo społeczne; polskie i europejskie standardy opieki nad rodziną i dzieckiem