Czy będziemy żyć dłużej? - wybrane przesłanki zmian długości życia Polaków - Kuropka, Ireneusz (Will the Poles life Expectancy Increase? - Selected Factors of Poles Life Expectancy Growth, 2010)
Według prognoz GUS długość życia Polaków w nadchodzących latach będzie się systematycznie zwiększać. Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie, w jakim stopniu te przewidywania są uzasadnione. Realizując zamierzony cel, przedstawiono zmiany przeciętnego dalszego trwania życia w Polsce oraz poddano analizie dystans dzielący w tej dziedzinie Polskę od wybranych krajów europejskich. Główną przyczyną krótszego życia Polaków niż mieszkańców wybranych krajów jest znacznie większe natężenie zgonów z powodu chorób układu krążenia oraz chorób nowotworowych. Szansą wzrostu długości życia Polaków jest więc obniżenie umieralności wywołanej tymi chorobami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 129, s. 51-61
Keywords: długość życia; prognozy; przyczyny zgonów; umieralność