Ubóstwo jako kwestia społeczna w gospodarce trans-formującej się - przykład Polski - Jakóbczak, Emilia (Poverty as a Social Issue in Transition Economies - the Example of Poland, 2010)
Ubóstwo jest jedną z najważniejszych kwestii społecznych w transformujących się gospodarkach. Przyjmuje się, że proces przekształceń systemowych w Polsce rozpoczął się w 1989 r. i trwa nadal. W opracowaniu autorka podejmuje próbę oceny wpływu zmian instytucjonalnych na zasięg ubóstwa, a także na jego społeczną ocenę w naszym kraju. W pierwszej części przedstawione są różne koncepcje i sposoby pomiaru ubóstwa. Autorka ocenia zagrożenie ubóstwem w Polsce w okresie transformacji systemowej z wykorzystaniem różnych miar. W polskich badaniach stosuje się podejście relatywne, absolutne i subiektywne. Podstawę analizy stanowią wyniki badań Głównego Urzędu Statystycznego z lat 1989-2008. Do oceny społecznego obrazu ubóstwa w naszym kraju wykorzystane zostały dane Centrum Badania Opinii Społecznej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 129, s. 28-50
Keywords: feminizacja ubóstwa; miary ubóstwa; przeciwdziałanie biedzie; pomoc społeczna