Spór o model polityki społecznej w Polsce w nowych uwarunkowaniach gospodarczych, społecznych i politycznych / Spór o model polityki społecznej w Polsce w nowych uwarunkowaniach gospodarczych, społecznych i politycznych - Zamorska, Katarzyna (The Debate on Polish Social Policy Model in New Economic, Social and Political Conditioning, 2010)
Celem artykułu jest analiza zmiany paradygmatu w polskiej polityce społecznej zapoczątkowanej wraz z transformacją systemową. Zasadniczo trzy wyzwania odegrały istotną rolę: kryzys finansów państwa, transformacja gospodarczo-polityczna oraz wzrost bezrobocia na nieprzewidywaną skalę. Autorka rozpoczyna artykuł od przypomnienia specyfiki sytuacji polityki społecznej sprzed przełomu, by następnie przyjrzeć się argumentom, jakie dominowały w dyskusjach dotyczących nowego jej modelu. Wzięty jest także pod uwagę dylemat często pojawiający się w debacie społecznej: efektywność czy sprawiedliwość społeczna.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 129, s. 13-27
Keywords: polityka społeczna; transformacja systemowa; welfare state; sprawiedliwość społeczna; efektywność