Sytuacja i przyszłość rodziny w Polsce – podsumowanie konferencji. Wnioski dla polityki społecznej - Szczepaniak, Joanna (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2010)
W dniach 22-23 marca 2010 r. w hotelu „Tumskim” we Wrocławiu odbyła się I Ogólnopolska Konferencja Naukowa pt. „Współczesne wyzwania polityki społecznej wobec rodziny”. Konferencja została zorganizowana przez Katedrę Socjologii i Polityki Społecznej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu oraz Oddział Dolnośląski Polskiego Towarzystwa Polityki Społecznej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 146, s. 365-376