Oczekiwania Polek odnośnie do polityki rodzinnej w świetle badań własnych - Durasiewicz, Arkadiusz (Polish Women's Expectations Regarding Family Policy in the Light of Own Research, 2010)
Niniejszy referat przedstawia wyniki ankietowe dotyczące oczekiwań Polek co do polityki rodzinnej w świetle badań własnych. Celem artykułu jest pokazanie, czego oczekują od państwa kobiety w wieku rozrodczym w kwestii opieki dla matki i dziecka, jakie czynniki decydują o ich przyszłych decyzjach prokreacyjnych, a także o zawarciu związku małżeńskiego. Ponadto w artykule przedstawiony został stosunek kobiet do polityki rodzinnej państwa polskiego, a przede wszystkim oczekiwania kobiet w sprawie regulacji dotyczących obowiązującej polityki prorodzinnej. Referat kończą wnioski wynikające z przeprowadzonych badań.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 146, s. 344-361
Keywords: polityka społeczna; polityka rodzinna; trendy demograficzne; polityka pracodawców; świadczenia rodzinne