System świadczeń rodzinnych jako forma wsparcia rodziny w Polsce - Moroń, Dorota (The Family Benefits System as a Form of Families' Support in Poland, 2010)
System świadczeń rodzinnych jest w Polsce formą wsparcia skierowaną do rodzin o najniższych dochodach. Ma on udzielać finansowej pomocy w wychowywaniu dzieci, a także wspomagać osoby starsze i niepełnosprawne. Jego zadanie to zapewnienie godnych warunków bytowych, zaspokojenie potrzeb życiowych, w tym m.in. leczenia, rehabilitacji czy edukacji. Celem artykułu jest analiza statusu świadczeń rodzinnych na tle stosowanych technik administracyjno-finansowych zabezpieczenia społecznego, wskazanie na składowe elementy systemu świadczeń rodzinnych oraz na kryteria przyznawania tej pomocy w świetle obowiązujących przepisów. Analiza rodzajów i wysokości świadczeń oraz statystyk dotyczących rozmiarów udzielanej pomocy pozwala na postawienie tez co do faktycznego znaczenia systemu świadczeń rodzinnych i jego roli we wspieraniu rodzin o najniższych dochodach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 146, s. 323-343
Keywords: świadczenia rodzinne; instrumenty polityki rodzinnej; polityka rodzinna