Sytuacja zdrowotna dzieci w Polsce - aktualne problemy i wyzwania dla polityki zdrowotnej - Gromelska, Aleksandra (The Healthcare Situation of Children in Poland - Current Problems and Challenges of the Healthcare System, 2010)
Artykuł ukazuje najważniejsze czynniki warunkujące stan zdrowia dzieci i problemy zdrowotne młodego pokolenia. Zwraca uwagę na aktualne wyzwania, przed jakimi staje państwo przy realizacji zdrowotnej polityki publicznej wobec dzieci. Wszelkie błędy organizacyjne i systemowe w tym zakresie mogą prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych całego pokolenia, stąd tak ważne jest wypracowanie skoordynowanego, całościowego i powszechnego systemu opartego na rzetelnej ocenie sytuacji. Szczególne miejsce w opracowaniu poświęcone zostało problematyce opieki zdrowotnej nad uczniem, a zwłaszcza rozwojowi takich funkcji w zakresie medycyny szkolnej, jak: promocja zdrowia i profilaktyka, a także rehabilitacja.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 146, s. 269-285
Keywords: zdrowie; rodzina; dzieci; polityka zdrowotna