Polityka społeczna wobec osób z niepełnosprawnością : kontekst rynku pracy - Kutek-Sładek, Katarzyna (Instruments of Social Policy Toward a Family with Disability : the Context of Labour Market, 2010)
Punktem wyjścia w niniejszych rozważaniach jest sytuacja osób niepełnosprawnych na rynku pracy. Do refleksji powinien skłaniać fakt, iż pomimo poprawy sytuacji osób niepełnosprawnych w sferze zatrudnienia droga do ich pełnej integracji społeczno-zawodowej jest jeszcze daleka. Istotne znaczenie ma tu także uwzględniony w artykule systemu edukacji osób niepełnosprawnych, w tym młodzieży. W tej części odniesiono się głównie do miejsca doradców zawodowych w szkołach, których rola wydaje się nieodzowna w procesie rehabilitacji zawodowej, szczególnie w kontekście przygotowania do pracy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 146, s. 258-268
Keywords: niepełnosprawność; niepełnosprawni na rynku pracy; niepełnosprawniw systemie edukacji; polityka społeczna wobec niepełnosprawnych