Zatrudnienie przyjazne rodzinie - uwarunkowania i doświadczenia z perspektywy pracodawców - Długosz, Dorota (Family-Friendly Employment - Conditions and Experiences from Perspective of Employers, 2010)
Przedmiotem artykułu jest zatrudnienie przyjazne rodzinie rozumiane nie tylko jako działania związane ze sposobem organizowania pracy, ale też obejmujące takie obszary działań, jak: urlopy rodzicielskie (macierzyńskie, ojcowskie, wychowawcze i inne o charakterze opiekuńczym); opiekę pozarodzicielską nad dziećmi (żłobki, przedszkola, świetlice, kluby, opiekunki do dzieci); świadczenia finansowe (zasiłki rodzinne, wychowawcze, opiekuńcze i in.), a także inicjatywy pracodawców określane jako promocja zdrowia i zdrowego stylu życia oraz integracja środowiskowa. W artykule przedstawione zostały także formy i instrumenty zatrudnienia przyjaznego rodzinie oraz przykłady ich wykorzystania w praktyce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 146, s. 241-257
Keywords: zatrudnienie przyjazne rodzinie; „obszar między dobrobytem rodzin a równowagą praca-opieka”; zasada flexicurity