Między pracą a rodziną - potencjał instrumentów polityki społecznej wobec dylematów pracujących kobiet - Skóra, Maria (Between Work and Family - Potential Instruments of Social Policy Toward the Dilemmas of Working Women, 2010)
Celem artykułu jest wskazanie sposobów umożliwiających polskim kobietom efektywniejsze pogodzenie obowiązków wynikających z roli w rodzinie z podejmowaniem aktywności poza nią. Kondycja rodziny zależy bezpośrednio od sytuacji społeczno-ekonomicznej kobiet. Ich potencjał na rynku pracy oraz w szerszej aktywności społecznej zdeterminowany jest przez obowiązki związane z życiem rodzinnym. Występujące sprzężenie zwrotne ma historyczne i kulturowe podłoże, generuje także doniosłe konsekwencje o charakterze ekonomicznym. Dużym wyzwaniem jest wypracowanie rozwiązań umożliwiających pełną partycypację w obu sferach społecznych praktyk – prywatnej i publicznej. Jest to warunek konieczny w realizacji polityki równouprawnienia płci, do której prowadzenia zobligowane są państwa członkowskie UE w ramach priorytetów strategii jej rozwoju.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 146, s. 219-240
Keywords: polski model kobiecości; tradycyjny model rodziny; rynek pracy; marginalizacja kobiet