Uwarunkowania zachowań agresywnych u gimnazjalistów - wyniki badań empirycznych - Cichla, Joanna; Skwarek, Beata (Conditionings of Gymnasium Students' Aggressive Behaviour - Results of Empirical Research, 2010)
Artykuł zawiera teoretyczne i praktyczne rozważania nt. rodzinnych uwarunkowań zachowań agresywnych u gimnazjalistów. Zachowania agresywne dzieci i młodzieży, których konsekwencją może być niedostosowanie społeczne, a nawet ich „wykolejenie”, stanowią istotny problem społeczny. W pierwszej części przedstawione zostały wybrane definicje i opinie na temat agresji i przemocy oraz rodzajów, form i źródeł zachowań agresywnych, w kształtowaniu których środowisko rodzinne odgrywa istotną rolę. Dalsza część artykułu zawiera wyniki badań odnoszące się do uwarunkowań zachowań agresywnych wśród gimnazjalistów przeprowadzone w grupie 992 uczniów. Autorki artykułu, odnosząc się do źródeł zachowań agresywnych, dokonują charakterystyki wskaźników funkcjonowania środowiska gimnazjalistów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 146, s. 205-215
Keywords: agresja; przemoc; zachowania agresywne; rodzina; szkoła; grupa rówieśnicza